Przepraszam serdecznie, ale ¿ó³wie (i aparat równie¿) odmówi³y wspó³pracy przy sesji zdjêciowej. (Co oznacza: Corri próbowa³a zje¶æ aparat, a Asher z uporem chowa³ siê przed jakimikolwiek próbami zrobienia zdjêcia), wiêc postanowi³am zrobiæ kilka s³ów o opiece nad ¿ó³wiami.
Mo¿e i siê wydaje, ¿e ma³o roboty. Ale im d³u¿ej je mam, uwa¿am, ¿e to coraz ciê¿szy kawa³ek chleba.
¯ó³wie takie jak moje to ¿ó³wie czerwonolice lub ¿ó³wie czerwonouche (³ac. Trachemys scripta elegans). I to nie ma znaczenia, ¿e nie maj± czerwieni na pyszczku czy uszu... Nie bêdê siê zag³êbiaæ w zawi³o¶ci anatomii gadów - gadka z moj± r00sHHoFf0mm kole¿anka o tym, czy gady s³ysz±, czy nie, obrzydzi³a mi ten temat.
Kilka danych numerycznych:
- D³ugo¶æ skorupy dojrza³ego osobnika to 12,5 - 28,9 (z tym, ¿e moja Corri najwyra¼niej d±¿y do tytu³u rekordzistki)
- Sk³adaj± 4-23 jaj (z tego, co czyta³am, hodowle amatorów maj± ma³± szansê na rozmno¿enie... A o tym to moje ¿ó³wie chyba nie s³ysza³y). M³ode wylêgaj± siê po 2 do 2,5 miesi±cach.
- ¯yj± do 50(!!!) lat
- Dojrza³o¶æ osi±gaj± w wielku 2-3 lat.
Kiedy zaczê³y mi siê ¿ó³wie od siebie ró¿niæ, zaczê³am szukaæ informacji na temat rozró¿niania p³ci u nich.
Samce maj± bardzo d³ugie pazury, za to samice s± wiêksze. Stosunek wielko¶ci Corri do wielko¶ci Asha wynosi 2:1
O ich terrarium pisa³am poprzednio. Wymiary zale¿± od wielko¶ci skorupy ¿ó³wia, a przy dwóch trzeba mieæ dwukrotnie wiêksze.
Karmienie: w sklepie zoologicznym mo¿na kupiæ zarówno karmê, jak i suszone robaki. ¯e ¿ywi± siê sa³at±? Bujdy na resorach!!! One wol± kurczaka ni¿ warzywa! Akurat moje przepadaj± te¿ za szynk±, ale nie powinno siê im dawaæ zbyt du¿o wo³owiny i wieprzowiny. Poza tym, kurczak zdecydowanie lepiej smakuje

Zalety i wady
Szczerze? Machn±æ by tu mo¿na nowelê i zosta³oby jeszcze materia³u.
Zalety:
+ nie brudz± po dywanie + stosunkowo tanie: akwarium w zasadzie powinno byæ jednorazowym wydatkiem, a jedzenie za 20z³ starcza spokojnie na przynajmniej miesi±c
+ zabawa z nimi jest naprawdê ciekawa. Zw³aszcza, gdy siê ma takiego ¿ar³oka, jak moja Corri

Wady:
- bardzo ha³a¶liwe!! Nie dajcie siê nabraæ. ¯yjê z nimi trzeci czy drugi rok i wiem, ¿e wieczorem po wy³±czeniu ¶wiat³a t³uk± siê przynajmniej pó³ h, a zasn±æ nie mo¿na.
- nie czarujmy siê:niemyte d³u¿ej ni¿ cztery, piêæ dni zwyczajnie ¶mierdz±.
- nie mo¿na ich wzi±æ ze sob±, gdy siê gdzie¶ wyje¿d¿a
- to nie s± ssaki jak pies i kot,
nie maj± uk³adu limbicznego (wybaczcie. Ja ju¿ tak mam po tym, jak siê na konkurs uczy³am), wiêc nie okazuj± emocji. Nie przytul± siê. Ewentualnie dadz± siê karmiæ z rêki.
- je¶li karmicie je zbyt rzadko - GRYZ¡!
To tyle... Je¶li macie jakie¶ pytania, piszcie w odpowiedziach.